Wat is sociale angst

Wat is sociale angst? Een sociale angststoornis is een psychische aandoening. Welke ook wel sociale fobie wordt genoemd. Lijd je hieronder? Dan heb je last van erge onzekerheid en extreme verlegenheid in alledaagse situaties. Hierbij kun je denken aan telefoneren met instanties of de buurman tegenkomen. 

Kritiek krijgen, dat is waar je bang voor bent. Hier ben je zo bezorgd over dat je lichamelijk klachten krijgt. Je wordt bijvoorbeeld rood of krijgt trillende handen.  Daarnaast heb je hier zo veel last van dat er allerlei problemen ontstaan in je leven. Dat is kort samengevat een sociale fobie. Wat is sociale angst nog meer? De uitgebreide versie lees je hieronder.

 
 

Wat is sociale angst / sociale fobie

Wat is sociale angst? Het is een mentale aandoening die je leven hindert in het dagelijkse leven. Dit komt doordat je verschillende sociale angststoornis symptomen ervaart. En stress krijgt van wat anderen misschien over je denken en dit merk je tijdens situaties zoals:

 • verjaardagen
 • familiebezoek
 • vergaderingen
 • een vraag stellen in de supermarkt
 • lunchen met collega’s

Wat is een sociale angststoornis nog meer? Het is bang zijn voor:

 • kritiek
 • uitgelachen worden
 • afwijzing
 • gepest te worden
 • commentaar

Mensen met een sociale fobie zijn vaak ook bang voor lichamelijke klachten zoals:

 • trillen 
 • transpireren
 • blozen 
 • stotteren

Daarnaast is de bezorgdheid zo sterk, dat het ervoor zorgt dat er problemen ontstaan in je relatie, op werk, met familie en/of vrienden.

Sociale angst of verlegen?

Om antwoord te geven op de vraag: “Wat is sociale angst?” is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen verlegenheid sociale angst. Het is namelijk normaal om zenuwachtig te zijn voordat je naar een verjaardagsfeestje gaat van een vriend. Helemaal als je van te voren weet dat je niemand kent. Deze zenuwen weerhouden je niet om te gaan en zitten je verder niet in de weg. Misschien voel je je wat verlegen tijdens het ontmoeten van de nieuwe mensen. Maar wat is dan het verschil tussen normale verlegenheid en een sociale fobie?

Het verschil tussen verlegenheid en een sociale fobie is simpel. Extreem verlegen zijn is heel vervelend! Maar het wordt pas een fobie genoemd als de verlegenheid negatieve invloed heeft op je dagelijks leven.

Mensen met een sociale angststoornis zijn zo bang dat zij liever niet naar een verjaardagsfeestje gaan. En het liefst zo geïsoleerd mogelijk leven, omdat ze heel erg bang zijn voor beoordeling. Tijdens contacten voelt het alsof er op je gelet wordt en denk je dat de kans groot is dat je vernederd zal worden. 

cgt behandeling sociale angst

Waar komt de sociale angststoornis vandaan?

De oorzaak van een sociale angststoornis is bij iedereen anders. Zo kan het een opeenstapeling zijn van verschillende omstandigheden of komen nadat je een beschamende situatie meemaakt. Het laatste komt gelukkig niet vaak voor. Daarnaast spelen erfelijkheid en opvoeding een rol. Sommige mensen worden dan ook met een aanleg voor een de aandoening geboren, doordat het in de genen zit. In sommige families komt het daarom vaker voor. Andere oorzaken zijn:

 • negatieve gedachtes
 • vermijden van sociale contacten
 • trauma
 • beschermde opvoeding

Een sociale fobie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ongeveer 9% van de mensen heeft zijn of haar hele leven last van een sociale angststoornis. 

Sociale fobie soorten

Er zijn twee soorten van de sociale fobie, namelijk:

 

 • specifieke fobie
 • gegeneraliseerde sociale angst

Bij de specifieke sociale fobie heb je vooral last in bepaald soort situatie bijvoorbeeld alleen bij het gaan naar verjaardagen of een presentatie moeten geven. 

 

Wanneer je last hebt van gegeneraliseerde sociale angststoornis ben je bang in meerdere sociale situaties. Het kan zijn dat mensen met een gegeneraliseerde sociale fobie zich in bepaalde sociale situaties wel op hun gemak voelen bijvoorbeeld op het werk.

Wat is sociale angst? De gevolgen

Wat is sociale angst het om de gevolgen gaat? Een sociale fobie heeft een vervelende invloed. Zo zorgt een het er bijvoorbeeld voor dat je jezelf belemmert in jouw eigen ontwikkeling. Je merkt dit bij tegenvallende prestaties tijdens je studie of werk. Ook het functioneer je meestal niet goed in sociale situaties of in je relatie. 

Ondanks dat bij de meeste mensen met een sociale fobie de intelligentie gemiddeld of hoger is, wordt er toch vaak gekozen voor een studie of werk dat onder hun niveau is. Een ander gevolg is het eenzaam voelen en/of sociaal geïsoleerd raken. Dit komt doordat ze minder contact durven te maken. Daarom vermijden zij het om mensen uit te nodigen of naar mensen toe te gaan. Het is dan ook niet vreemd dat er uit onderzoek blijkt dat mensen met deze klachten minder vaak een relatie hebben.

Daarnaast zijn de gevolgen van sociale angst terug te zien in sport. Het continu bang zijn dat anderen op je letten, dat je het niet goed doet en dat anderen je hierop zullen beoordelen zorgt er ook voor dat sporten als vervelend wordt ervaren. Vooral in drukke sportscholen en zeker teamsporten zijn vaak een probleem. 

Het ervaren van zoveel stress tijdens sociale gebeurtenissen kost ontzettend veel moeite en energie. Soms resulteert zich dit in een burn-out of depressie. Verder is een gevolg van sociale fobie; verslaving. Zelfmedicatie door middel van bijvoorbeeld alcohol, cocaïne en koffie komt vaak voor. Zo is indrinken bijvoorbeeld erg populair onder deze groep. Zodat zij beter kunnen ontspannen. Op langer termijn versterken deze middelen juist de klachten.

 
 

Sociale fobie behandelen

Ondanks de sociale angststoornis niet vanzelf overgaat, is het wel goed te behandelen. Er zijn verschillende wetenschappelijk bewezen effectieve behandelingsmethoden. De meest bekende zijn cognitieve gedragstherapie en medicatie. Soms worden deze twee gecombineerd. Ook kun je denken aan bewezen effectieve zelfhulp voor sociale angst. Wil je meer weten over sociale angst behandelingen?

Scroll Up